Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik 5 yıl sonra yine Dağlıca

        PKK, 5 yıl önce saldırdığı sınırda bulunan Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu’na dün sabaha karşı ağır silahlarla yine saldırdı. 8 asker şehit oldu, 19’u yaralandı. Karakola saldıran gruptan 26’sı öldürüldü

        GAZETE HABERTÜRK / Murat GÜRGEN - Muharrem ÇAĞLAR - Zeki DARA

        Türkiye, 5 yıl sonra yine PKK’nın Dağlıca saldırısıyla sarsıldı. Irak sınırını geçen PKK’lı teröristler, arasında 10 kilometre mesafe bulunan Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’ne bağlı Derecik’teki İç Güvenlik Taburu’nun üs bölgeleri ile Yüksekova’nın Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu’na aynı anda saldırdı. Çatışmalarda 1’i astsubay 7’si er olmak üzere 8 asker şehit olurken, 3’ü ağır 19 asker de yaralandı. Saldırı sırasında PKK’lılardan 10’u öldürülürken, Kuzey Irak’a doğru kaçan diğerlerinin de etkisiz hale getirilmesi için helikopterlerin ve savaş uçaklarının da katıldığı operasyonla bölge ateş altına alındı. Operasyonlarda 16 terörist daha etkisiz hale getirildi.

        GECE YARISI SIZDILAR

        Yeşiltaş Karakolu’na teröristler saat 04.00 sıralarında, askerlerin içtimaya hazırlandıkları sırada 20’şer kişilik üç grup halinde üç koldan saldırdı. Teröristlerin roketatar, havan, Doçka, uzun namlulu Bixi silahlarla gerçekleştirdiği saldırıda ilk olarak 7 askerin şehit düştüğü öğrenildi. Ardından 1 şehit haberi daha geldi ve şehit sayısı 8’e yükseldi. Saldırı emrini, önceki gün, “Kürtlere karşı yok etme saldırıları karşısında hiç kimse ateşkes ya da silah bırakmaktan söz etmesin” tehdidinde bulunan “Bahoz Erdal” kod adlı Suriye uyruklu Fehman Hüseyin’in verdiği iddia ediliyor.

        KOMUTANLAR BÖLGEDE

        Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ile Hakkâri’ye giderek operasyonun başına geçti.

        KARAKOLU TOKİ YAPTI

        Dağlıca bölgesindeki karakola 21 Ekim 2007’de yapılan ilk saldırıda 13 asker şehit olmuştu. Dağlıca Tabur Karargâhı’nın saldırının ardından TOKİ tarafından yenilenmesi kararı alınmış ve bu çerçevede karakol, vadi içerisindeki “mahkûm” konumundan “hâkim tepedeki” yüksek korunaklı binaya taşınmıştı. Dağlıca’daki başka bir karakola 7 Mayıs 2010’da yine bir saldırı yapılmış ve 2 asker şehit olmuştu.

        SALDIRILAR HEP BAŞBAKAN YURT DIŞINDAYKEN OLUYOR

        PKK’nın son dönemdeki saldırılarının Başbakan Erdoğan’ın yurt dışında olduğu dönemlere rastlaması dikkat çekti:

        * Ekim 2008: TürkmenistanMoğolistan gezisi sırasında Aktütün saldırısı gerçekleşti, 15 asker şehit oldu.

        * 7 Aralık 2009: ABD’de Obama ile görüşmesi öncesi Tokat Reşadiye’deki saldırıda 7 asker şehit oldu.

        * 13 Nisan 2010: Nükleer Güvenlik Zirvesi için Washington’da Başkan Barack Obama ile görüşmesinden sonra 17 Nisan’da Ladik’te polis otosuna düzenlenen saldırıda 2 polis şehit oldu.

        * 29 Mayıs 2010: Güney Amerika gezi sürerken, yurdun çeşitli yerlerindeki saldırılarda 7 asker, korucu ve güvenlik görevlisi şehit oldu.

        * 30 Mayıs 2010: Güney Amerika gezisi sürerken, İskenderun Deniz Komutanlığı’na roketli saldırıda 6 asker şehit oldu, 7 kişi yaralandı.

        KOMUTANLAR ŞEHİT EVİNDE

        Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Bilgel ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Dağlıca’da şehit olan askerlerden Er Samet Bütün’ün evini ziyaret ederek taziyelerini sundu.

        LAKABI ‘ÖLÜ KRAL’DI

        Saldırıda şehit olan Trabzonlu Ali Yasin Erosmanoğlu’nun annesi Nurten Erosmanoğlu, “3 gün önce konuştuk. ‘Korkuyorum. 1 haftadır içimde kötü duygular var, çok çatışmalara giriyoruz. Rüyamda şehit olacağımı görüyorum. Hakkınızı helal edin’ demişti. Ağabeyine de ‘Belki bu son görüşmemizdir’ dedi” diye konuştu. Şehidin rap müzikle uğraştığı ve ‘Ölü Kral’ lakabıyla tanındığı belirtildi.

        1 TEMMUZ'DA DÜĞÜNÜ VARDI:

        Konyalı şehit Ali Gümüş 1 Temmuz’daki düğünü için bugün izne ayrılacaktı. Acılı baba Metin Gümüş, “Oğlumun hayalleri yarım, elbiseleri askıda kaldı’’ diyerek ağıt yaktı.

        9 AYLIK BEBEĞİ BABASIZ KALDI:

        Dicle Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu mezunu Diyarbakırlı Cahit Kılıç’ın Kürtçe ağıt yakan annesi Zehra Kılıç, “Cahit’ime kurşun atan kurşuna gelsin” diye haykırdı.

        ‘ÜŞÜYORUM ANNE’:

        Kütahya Gedizli Mustafa Türkmen’in Facebook’ta “Üşüyorum anne, çok üşüyorum/Ölümün soğuk yüzü sardı bedenimi/Kahpe teröristler kurmuş pusuyu” sözlerini paylaştığı görüldü.

        Beycan ÜÇKARDEŞ / MERSİN - Kenan TAŞKIN - Ali ZENGİN / TRABZON - Zafer SAMANCI / KONYA - İlhami ÜNAL / DİYARBAKIR - Mehmet İNMEZ / İZMİR (AHT)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ